diumenge, 13 de novembre del 2011

Engrunes d'humanitat

  
Després d'un esmorzar de diumenge, amb crisi o "amb sense" (com deia aquell que va arribar a ser ministre d'indústria, encara que ni ell mateix ho tenia clar el dia de l'investidura), res, el que deia, després de l'àpat més agraït del dia (fins i tot de la setmana), l'olor a cafè i torrades acabades de fer, les melmelades exquisides de gingebre, de gerds, de taronja amarga... parat en una taula comfortable i acollidora per paladejar tot el que conté, amb els ulls lleganyosos, el cabell esbullat i el pijama calent encara de l'escalforeta d'un bon llit, sota un sostre d'una casa de Gràcia, envaïda d'una llum amable i un silenci discret de diumenge matí, m'ha enterbolit l'ànim i se m'ha despertat la meva consciència social quan he recordat el mail que vaig rebre de l'amic Alfons Rodríguez i el seu projecte "El tercer jinete". Com a fotògraf està recorrent i mostrar-nos un món on la gent passa gana, neix amb gana, viu amb gana i es mor de gana.

Escribint aquest post em sento una privilegiada pel fet de gaudir de tot el que tinc; si al món, i al vell continent encara més, estem vivint una crisi mundial, irracional, incomprensible, devastadora, mediàtica, que jo i la majoria no entenem massa bé el com i el perquè ha començat, anem venuts, estem en mans dels poders fàctics, que ens capgiren tot el funcionament de la nostra "modesta" societat, el nostre dia a dia. Malgrat tot, els rics continuen sent rics, se n'aprofitaran de la situació i acumularan més diners encara, i els de classe mitjana-baixa són els que patim les cruels conseqüències, amb els acomiadaments, la manca de treball, les hipoteques que no podem sostenir...vaja un futur "encoratjador", però no hem de preocupar-nos!! el 20 de novembre s'arreglarà tot, vénen "ereccions"i tots els partits "s'erigeixen" com a "manyàs" que adobaran el mal funcionament d'un aparell econòmic que trontolla, saben com fer-ho (diuen!).
Després, un cop aconsegueixin els seus escons, ho faran tot a l'inrevés, s'escridassaran, ens collaran i tot continuarà igual (o pitjor!).

Nosaltres, però, ho passem malament, molt malament, i ens posem al capdavant de la catàstrofe mundial, perquè estem mal acostumats, la societat "del primer món!" ha viscut fins ara en un estat del benestar, les persones ha tingut un sostre (alguns s'han pogut comprar una vivenda), una feina (més o menys bona), els descansos pertinents (grans o modestes vacances anuals!) i una engruna de pa (o el més deliciosos dels àpats) per posar-se a la boca.

Però al món, con denuncia i fotografia l'Alfons hi ha societats i països sencers que no tenen res, ni l'engruna de l'engruna que mengem nosaltres. El ressò mediàtic no és el mateix (inexistent diria!), perquè tota la seva vida ha estat així, "és normal fins i tot", sobreviure amb fam i morir de fam, sense sostre, i etiquetant-los com a Població del "tercer món" (maleeixo cada cop que veig aquesta expressió, perquè té la connotació de persones de "tercera categoria"!!!).
Mai han posseït res, i ara la crisi dels que hem tingut "quasi de tot" camufla el problema mundial de la fam al món, que va en augment, i no hi ha massa a fer, perquè les "potències mundials" se centren en la "debacle econòmica", la prioritzen a tot altre problema. Em pregunto, ¿no podrien posar els problemes en un mateix cabaç i resoldre el món sencer de totes les seves mancances?

Això és ciència ficció  (en sóc conscient), però si des de totes les plataformes del planeta, des de les xarxes socials, des dels blocs, des dels projectes com de l'Alfons, alcem la veu, poc a poc, podem denunciar la "misèria exterior i interior de l'univers on vivim", sentir-nos vius i actius dient la nostra, no deixar-nos aclaparar pel catastrofisme de la por a no fer res perquè, ai la crisi!
Tenim criteri, veu i maneres de fer alternatives per canviar tot allò immoral que ens envolta.

Gràcies Alfons per la teva iniciativa i a tots els estaments que t'avalen, ho he volgut reflectir al meu bloc (modest i poc visitat, val a dir!) per fer-ne la difusió que es mereix i aprofitar per dir la meva sobre el batibull social en el què estem immersos (i perquè no dir-ho emmerdats) avui dia. En el fons continuo pensant què les "persones" podríem canviar el món, malgrat els entrebancs que ens posin!!! Ara més que mai!!!

4 comentaris:

Toni Mata ha dit...

Per qué la misèria, la desferra, l'horror, és tan plàstic. Per qué això que entra tan gràficament pels ulls i arriba al cervell, i ens fa reflexionar: quina imatge!, no ens arriba també al cor i ens fa dir: no sé el qué, però he de fer quelcom!!
Si fos així, tot es podria redreçar.

martín ha dit...

el proyecto del tercer jinete una vez completado, ¿dónde se podrá ver? ¿hará una exposición? ¿a través del blog?

mont ha dit...

la iniciativa del teu amic Alfons em sembla molt interessant però també deixa'm dir-te que la teva difusió en el blog encara que para tu és modest també em sembla coratjós si mes no per difondre una opinió que qüestiona coses que valdria la pena tenir-les en compte cada dia, almenys un gra de sorra fa mes que quedar-se callat. continua fent el que fas tere, penso que és important...

Alfons Rodríguez ha dit...

Hola Teresa i a tota la resta...
Us agraeíxo moltíssim les vostres paraules d' ànim, de tot cor. Ara el que de veritat cal es posar-se a fer alguna cosa. Per petita que sigui es molt important. Fins i tot el viatge més llarg, recordeu, comença pel primer pas.
El projecte se està publicant per capítols al suplement setmanal Yo Dona que es publica amb El Mundo i El Periódico. El proper capítol (América) sortirà a finals de desembre o gener. El projecte final veura la llum l' any que ve, amb una expo i un multimèdia...cap a la tardor més o menys quan estigui tot acabat.
Una forta abraçada des de Haití...
Podeu seguir les meves cròniques al meu blog (espero que no penseu que això es publicitat, es pels que estiguin intersssats en aquest tema...www.armphoto.com -Blog Walk on Earth).
Gràcies Teresa per tant bona difusió i reflexions...de tot cor.