És té el costum de preguntar als infants què voldran ser quan siguin grans?
I els nens, des de ben petits, comencen inconscientment a plantejar-se, què m'agradaria ser?
Les professions a les primeres etapes de les nostres vides varien poc, els astronautes, els bombers, els futbolistes, els aviadors, les mestres, els metges, les hotesses, les perruqueres sovintegen, perquè formen part dels nostres jocs, ens imaginem la nostra professió com el nostre entreteniment.
A mida que ens fem grans, cadascú mostra la seva personalitat, segons vagin els estudis a l'escola ens comencem a plantejar en quin àmbit som més destres. Hi ha la tercera etapa en què la resposta va en funció de la remuneració, així ens decantem pel que pot tenir més sortida.
Jo mateixa als 14 anys vaig tenir un dilema important, el que més m'agradava era estudiar "clàssiques", el grec i el llatí m'apassionaven, però de cap de les maneres volia dedicar-me a l'ensenyament. Així que vaig haver de canviar un xic i especialitzar-me en una altra llengua que no fos "morta", vaig triar el català, una llengua que agonitza, val a dir, però encara que encara aguanta.
Quan arriba l'etapa adulta (no goso posar quan ets gran, perquè només funciona en el llenguatge infantil, que els adjetius petit i gran són molt clars, hi ha persones que no ho arriben a ser mai i d'altres que ho són abans d'hora) i t'has de guanyar les garrofes, treballes del que surt i et dóna diners immediats. Així m'ha passat a mi, que em dedico a una feina que va començar per sortir del pas i avui en dia ha esdevingut la meva professió, sense triar-la. Sovint és el treball el que mana, no el teu desig.
Fa qüestió d'unes setmanes, em van dir que em dibuixés com voldria ser.
Aquí teniu el resultat. Va ser estrany, perquè no vaig dubtar gens, no volia colors, tenia pressa i amb el retolador vaig esbossar aquesta imatge en un parell de segons, em va sorgir de les entranyes, potser feia temps que hi era, només li calia la mà que la fes visible.
Un retrat infantil, val a dir, el meu són les paraules, amb el dibuix patino una mica. Acte seguint em van demanar que ho expliqués. Aquí sí que em vaig explaiar i em va agradar. Jo voldria ser el sol, l'astre, que dóna calor i llum, que regna al cel, el que mana, que té el poder, l'alegria i la fortalesa (dins meu sonava la melodia del "sol, solet vine'm a veure, vine'm a veure...", entusiasme en estat pur!).
Una bajanada com aquesta m'ha fet reflexionar molt, i més quan em van dir que justament em veuen d'aquesta manera, que el dibuix sóc jo, una dona amb molta llum, un somriure d'orella a orella, càlida i afectuosa, amb els braços enlairats, generosa per donar una abraçada en tot moment, encara que sovint tendeixo a enterbolir-me amb els núvols i m'esllangueixo fins al punt de perdre el meu traç.
I posats a pensar, no seria més encertat aniquil.lar l'ancestral frase feta i enlloc de preguntar als nostres nens QUÈ vols ser quan siguis gran? els preguntéssim, COM vols ser quan siguis gran?
Hi ha un subtil matís de contingut: el "què" implica possessió, el "com" enginy.
Plantejat així, la canalla creixeria diferent i potser el món funcionaria d'una altra manera...
dissabte, 22 d’octubre del 2011
dilluns, 17 d’octubre del 2011
El crit
L'amic Joan Parramon va inaugurar el 6 d'octubre una exposició col.lectiva sota el títol de "REBELDIA Y SUMISIÓN" a la Galeria PASPARTÚ.
Ell participa amb una proposta interactiva molt interessant, va pintar una sèrie de 68 imatges que «intentan recoger el grito que nos sale de lo más interno en algún momento. Personal, social, místico, reivindicativo, el grito de rabia, la plegaria...» cadascú tria una imatge i ens convida a escriure el nostre crit, que anirà recopilant als diferents espais on exposarà la seva obra.
Us poso el link del facebook perquè pogueu veure totes i cadascuna de les imatges
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2550509321856.2149883.1227564052&l=c89406944c&type=1
Jo vaig anar més enllà i em va encuriosir el crit que podria arrencar a la generació de nens i joves.
En fer la pregunta ¿i tu per qui crides? no l'acabaven d'entendre, el "qui" és difícil de comprendre associat al crit, la subtil diferència que va del crit al plor encara no la tenen prou clara, així que els hi vaig plantejar d'una manera més planera i directa, ¿què et faria cridar? o ¿per què cridaries?
La N (14 anys): per les injustícies que tothom les veu, però ningú fa res i també per algú amb qui disfruto sentint-lo cantar.
El J (17 anys): per alguna errada en l'esport que practico i quan juga el Barça
La M (6 anys): pels "monstrus" de la nit que em fan por.
La P (8 anys): quan em fan mal.
El G (10 anys): si fa un gol el Barça.
La S (12 anys): quan em renyen perquè no faig els deures.
La C (14 anys): quan es barallen els pares.
La T (5 anys): si el meu germà m'amaga la Nona quan me'n vaig a dormir.
El J (9 anys): no ho sé, de vegades crido i no ho sé
La I (14 anys): quan de vegades em tracten encara com a una nena petita.
El P (6 anys): quan tinc por.
La S (10 anys): quan els companys de classe s'enriuen de mi
La M (14 anys): pel patiment de gent que no té diners i ningú els ajuda.
L'A (16 anys); quan vaig de marxa i punxen la meva cançó.
El G (7 anys): si me dan una patada.
El G (7 anys): si me dan una patada.
Bé, per a gustos, colors. No és una mostra representativa, m'he limitat a preguntar als qui tenia a prop. M'ha impactat el crit madur d'alguna de les noies, molt més conscients a nivell social de les injustícies i els patiments. Això que maduren més ràpid és del tot cert.
El meu crit, que val a dir encara no l'he escrit al dibuix, seria ¡QUE CALLIN ELS CATASTROFISTES, ENS CAL EL SILENCI PERQUÈ BROLLIN LES IL.LUSIONS!
Ja ho sabeu, si en teniu ganes, podeu deixar anar el vostre crit al meu bloc o al link del facebook del Joan, hi esteu convidats.
Fa mal dir-ho, però us he de confessar que de ben segur també deixaria anar un crit i alçaria les mans si em toqués una butlleta de la primitiva o el dècim de la grossa de Nadal, no ens enganyéssim!!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)